TV Programma's

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 14 september 2019 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 14 september vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Levenloos geboren kindjes herdenken
  • Week van de alfabetisering
  • Koffieconcert in de Voorste Venne

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

Peter Rehwinkel

Uitzending: 
donderdag, 12 september 2019 | 19:00

HTR-TV zendt vanavond vanaf 19:00 uur de opname uit van een interview met Peter Rehwinkel, waarnemend burgemeester van Zaltbommel, die op 17 september afscheid neemt.

Peter Rehwinkel
Gast(en): 

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 7 september 2019 | 19:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 7 september vanaf 19.00 uur het volgende uit:

  • Het cursusaanbod Drunen-Vlijmen van het Pieck
  • Het Pleinfestijn in Drunen tijdens de 80
  • Zanger Roy Ketels uit Haarsteeg

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur op ZIGGO kanaal 42.

HTR Actueel

Uitzending: 
zaterdag, 6 juli 2019 | 19:00
  • Jeroen vd Bosch – Het pensioenakkoord 2019 in begrijpelijke taal
  • Jerry Penso – Bewegen voor iedereen
  • Alexander van Weert – Stichting Alles voor mekaar en het bezoek van minister Hugo de Jonge
  • Jan Sprangers over de Drunense fietsvierdaagse

Herhaling zondagavond vanaf 20.00 uur.

Cruise Control musical

Uitzending: 
vrijdag, 5 juli 2019 | 19:00

(No) Cruise Control, de musical van OMG Oud Gedaan uit Drunen Ouder musicalgroep “Oud Gedaan” gooit alle gêne weer overboord en speelde twee voorstellingen in De Ster te Nieuwkuijk. Cruiseschip De Ster ligt gereed om uit te varen. Kapitein Berend en zijn bemanning staan klaar om alle gasten te ontvangen. Cruise director Julie regelt alles aan boord. Het liefst ziet zij alles volgens schema verlopen. Spring in het veld Judith zorgt ervoor dat de gasten zich niet gaan vervelen aan boord, en bij Tom Kroes kunnen de gasten terecht voor een heerlijk drankje. En dan varen ook nog Vicky en Bob mee. Zij vallen ook onder de noemer bemanning, alleen zien de anderen dat liever niet zo. Vicky is de dochter van de baas en zij wordt de nieuwe kapitein van cruiseschip De Ster. Er bevalt haar maar bar weinig aan het interieur van het schip. Deze keer is ze dan ook aan boord om alles eens goed door te nemen en te bekijken met Bob, de aannemer. Kapitein Berend is er nog helemaal niet klaar voor om “zijn” schip vaarwel te zeggen…, we kunnen natuurlijk nog niet alles verklappen… en wat voor bijzondere reizigers zullen Berend’s laatste vaart meegaan? En zal het allemaal wel goed komen? of zal er iemand of iets roet in het "water" gooien? Al ongeveer 30 jaar schrijft en speelt OMG Oud Gedaan, bestaande uit ouders en docenten van Basisschool jongLeren uit Drunen, ieder jaar een musical. Wat begon als dank aan de leerlingen voor de vele toneelstukjes die zij gedurende het schooljaar op het schooltoneel brengen, is dit de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde musical voor jong en oud uit de wijde omgeving van Drunen. De groep schrijft zelf het script, inclusief de tekst van de liedjes. Ook zingen en spelen zij zelf, en bedenken en bouwen zij zelf de decors. De Musicalgroep krijgt daarom dan ook niet voor niets de steun van hun trouwe publiek en sponsoren.

Koen Smit

Uitzending: 
donderdag, 4 juli 2019 | 19:00

In het maandelijkse programma ‘Anders dan Anders’ zijn mensen met een bijzonder verhaal te gast aan tafel bij presentatrice Jacqueline Fenn.
In deze laatste aflevering voor het zomerreces van HTR het bijzondere verhaal van Koen Smit uit Drunen. Begonnen met de opleiding VMBO-T, deed hij daarna HAVO, vervolgens VWO. 
‘Stapelen’ wordt dat genoemd. En deze ‘stapelaar’ gaat na de zomervakantie geneeskunde studeren aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een bijzonder verhaal van een echte doorzetter!

Presentatie: 
Gast(en): 

50 Jaar Maasroute

Aflevering: 
87
Uitzending: 
zaterdag, 29 juni 2019 | 19:00

De 87e uitzending van De tafel van Heusden gaat over de vijftigjarige Maasroute. Presentator Leo Swaans ontvangt als gasten Gini van Wijk, auteur van het boek Van karrenspoor tot Maasroute én verkeersdeskundige Ruud Hornman.

Op 29 augustus 1969 opende Commissaris van de Koningin Constant Kortmann de Maasroute. De belangrijkste verkeersader dwars door de gemeente Heusden. Precies 50 jaar geleden dus. Een weg met een lange historie.

Wie herinnert zich nog de oude Langstraatweg, slingerend door de dorpen van de Langstraat. Een weg met kasseien, vele bochten, smal en rammelende baileybruggen over de Bossche Sloot en over het Drongelens Kanaal. Een weg met een eeuwenoude oorsprong, hoewel niet bekend is wanneer er voor het eerst sprake moet zijn geweest van een route tussen de belangrijke handelssteden ’s-Hertogenbosch en Geertruidenberg. Veel van wat er vóór de Sint Elizabethsvloed van 1421 is geweest, is verdwenen in de alles verzwelgende watervloed. Ook zijn er geen kaarten uit de tijd vóór 1421. Vanaf de 16e eeuw komt de oude Langstraatweg op oude topografische kaarten in beeld. Pas tussen 1840 en 1850 komt de weg in de belangstelling van de provinciale overheid van Noord-Brabant en wordt de weg grotendeels voorzien van een klinkerbestrating. Na 1930 neemt de verkeersintensiteit zoveel toe dat in 1935 voor het eerst een voorstel op tafel komt om een verkeersweg om de dorpen heen aan te leggen. De Tweede Wereldoorlog gooit echter roet in het eten en het duurt zelfs tot 1960 voordat het besluit wordt genomen om een snelverkeersweg aan te leggen door de Langstraat en buiten de bebouwde kom van de dorpen. Op 29 augustus 1969 wordt deze Maasroute officieel door de Commissaris van de Koningin, de heer C. Kortmann, geopend.

Gini van Wijk, inwoner van onze gemeente, schreef al vaker boeken over onze streek. In deze aflevering van de Tafel van Heusden vertelt hij over alle wetenswaardigheden die hij heeft gevonden voor zijn boek Van karrenspoor tot Maasroute. Er is ook aandacht voor typische woorden als straatplichtig, blees-baken en penantenbrug. Ook het verdwijnen van buurtschappen zoals ’t Hoog en ’t Heike komen aan de orde. En waarom staan de huizen in Nieuwkuijk aan de zuidkant tegen de weg aan en aan de noordkant 50 m van de straat?
Ruud Hornman, docent mobiliteit aan de Breda University, gaat in de uitzending in op de toekomst van het vervoer over de weg. In hoeverre is de Maasroute, ook na de uitwerking van de plannen van het GOL, nog wel toekomstbestendig? 

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op zaterdagavond 29 juni om 19.00 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 30 juni om 20.00 uur.

Het Esso benzinestation van de fa. C. van Loon aan de Grotestraat in Drunen, nu restaurant ‘De Chinese Muur’. Foto van rond 1960 (foto archief HKK Onsenboort)
Diverse buurtschappen moesten verdwijnen bij de aanleg van de Maasroute. Op de foto het nagenoeg verdwenen buurtschap ’t Heike bij Elshout. (Fotoarchief HKK Onsenoort)
Op 29 augustus 1969 opende Commissaris van de Koningin Constant Kortmann de nieuwe Maasroute. (Gemeentearchief Waalwijk, fotograaf J. de Bont)
Presentatie: 

Drunens Wandelfestival 2019

Uitzending: 
zaterdag, 22 juni 2019 | 20:00

HTR-TV zendt zaterdagavond 22 juni vanaf 20.00 uur een compilatie uit van het Drunens Wandelfestival 2019
Herhaling op zondagavond vanaf 20.00 uur.

De Nieuwkuijkse kermis

Aflevering: 
44
Uitzending: 
vrijdag, 21 juni 2019 | 19:00

In aflevering 44 van het Streekarchief, de laatste van dit seizoen, treffen presentator Leo Swaans en streekarchivaris Hildo van Engen elkaar in Nieuwkuijk, waar het de afgelopen dagen tijd was voor de jaarlijkse kermis.

Op het kermisterrein gaan Van Engen en Swaans op zoek naar de geschiedenis van de kermis in onze omgeving. Volgens sommigen ligt de oorsprong van de kermis in de jaarmarkten die al in de middeleeuwen in veel steden en dorpen werden georganiseerd. Waarschijnlijker is dat het woord kermis afkomstig is van ‘kerkmis’, wat verwijst naar de jaarlijkse viering waarbij de wijding van de parochiekerk of de naamdag van de plaatselijke patroonheilige werd herdacht.

Aan het begin van de twintigste eeuw was een danstent een van de grote attracties op de Nieuwkuijkse kermis, en ook een optreden van de Harmonie en de Liedertafel was vaste prik. Al voor de Tweede Wereldoorlog kwamen daar allerlei attracties bij, zoals een draaimolen, een luchtschommel, een kindercaroussel, een zweefmolen en diverse kramen met speelgoed, vis, gebak en galanterieën.

In het Streekarchief bekijken Van Engen en Swaans een paar archiefstukken die meer licht werpen op het verleden van de kermis in Nieuwkuijk. Zo was er vaak gedoe over de datum waarop de kermis plaatsvond. In 1912 deed het gemeentebestuur een poging de kermis te verplaatsen naar begin oktober, omdat dan voor de boeren een wat rustiger periode was aangebroken. Met het oog op de openbare orde was het van belang dat de kermissen van Nieuwkuijk en Vlijmen zich op hetzelfde moment afspeelden, maar daar waren de uitbaters van de plaatselijke café’s het niet mee eens. Voor hen was het uiteraard veel lucratiever wanneer er in de omgeving twee maal een kermis was.

Meerdere teksten maken duidelijk dat de kermis in de ogen van de wereldlijke en kerkelijke overheden een gevaar vormde voor de zedelijkheid. In het vooroorlogse Vlijmen en Nieuwkuijk was het verboden om tijdens de kermis ‘den Charleston te dansen’, omdat bij die dans ook de heupen en billen werden ingezet. Ook was ‘het dansen van twee personen van het mannelijk geslacht te samen’ niet toegestaan.

Kermis in Vlijmen, 1977 (foto SALHA)
Advertentie voor de Nieuwkuijkse kermis in de Echo van het Zuiden, 1935 (beeld SALHA)
De Nieuwkuijkse Harmonie De Eendracht in 1885 (foto SALHA)
Presentatie: 

Pagina's