Arbeidsmigranten in de gemeente Heusden

Aflevering: 
85
Uitzending: 
zaterdag, 27 april 2019 | 19:00

De lokale en regionale economie kan niet meer zonder arbeidsmigranten. Dat is wel duidelijk wanneer je door de eigen gemeente en de regio rijdt. Veel van deze arbeidsmigranten komen uit de zgn. MOE-landen (Midden- en Oost Europese landen). Deze arbeidsmigranten zijn tijdelijk, iets langer of permanent in ons land. Het beleid ten aanzien van bijvoorbeeld huisvesting moet daardoor aangepast worden. Er bestaat namelijk een groot verschil tussen de omvang van de doelgroep arbeidsmigranten en het beschikbare reguliere woningaanbod.

In de uitzending is de Heusdense wethouder Werk & Economie Thom Blankers in de studio. Samen met presentator Leo Swaans verkennen ze de huidige situatie rondom de arbeidsmigranten in Heusden en de regio. Uitgangspunt hierbij zijn de cijfers en feiten. Volgens schattingen zijn er tussen de 750 en 1000 arbeidsmigranten in Heusden en naar verwachting komen er tot 2020 tussen de 370 en 520 bij. Niet alle migranten staan ingeschreven bij de gemeente. Veel van de migranten werken in de tuinbouw, maar ook de zogenaamde maakindustrie heeft mensen nodig om hun producten te kunnen blijven produceren. Op dit moment zijn de arbeidsmigranten verspreid over de gemeente gehuisvest. Andere plaatsen kiezen voor een meer grotere opvang, zoals bijvoorbeeld in Waalwijk. Een te hoge bewoningsintensiteit vergroot echter de kans op overlast.

Wethouder Blankers heeft de regierol als het gaat om een regionale aanpak in de regio Hart van Brabant. Aan het eind van dit jaar zijn de aanbevelingen voor deze opgave klaar. Tot die tijd heeft hij in Heusden strengere regels ingevoerd met betrekking tot onder andere het maximum aantal bewoners, huisregels, beheer, minimale verblijfsruimte en parkeerruimte op eigen terrein. Hoe de regionale opgave er ook uit zal gaan zien, iedere gemeente is straks zelf aan zet om duidelijke afspraken te maken, waarbij zeker ook de integratie van de migranten een belangrijke rol zal moeten gaan krijgen.

De HTR-uitzending op Ziggokanaal 42 is op zaterdagavond 27 april om 19.00 uur. Het programma wordt herhaald op zondag 28 april om 20.00 uur.

Veel arbeidsmigranten in Heusden werken in de tuinbouw, zoals hier bij een aspergeveld (foto Leo Swaans)
Wethouder Thom Blankers en presentator Leo Swaans (foto Ad Kraamer)
Presentatie: